Anul 2020 se apropie de sfârșit, iar în ciuda dificultăților la care ne-a supus, luna decembrie ne aduce vești bune: SOSIREA VACCINULUI ANTI COVID-19. O dilemă sanitară intens mediatizată, neînsoțită însă de o campanie publică eficientă de informare a populației.
Organizația Mondială a Sănătății afirmă ca în data de 19 decembrie sunt confirmate la nivel global 74,299,042 cazuri de infecție cu SARS-COV2 și un număr de 1,669,982 de decese.
Vaccinul anti-COVID-19 are ca și scop dobândirea imunității împotriva virusului și reprezintă cea mai bună șansă de luptă împotriva acestuia și de reîntoarcere la o viață normală.
Ce presupune vaccinarea anti SARS-COV2 ?
Variantele de vaccin anti-COVID19 care o să fie disponibile administrării persoanelor presupun injectarea intramusculară fie a:
- acidului nucleic (ARNm) = o parte din materialul genetic al virusului;
- unor fragmente proteice specifice virusului= fragmente incapabile de replicare (adică de producere a bolii);
- unui vector viral= virus inofensiv, incapabil de a produce infecția.
În urma administrării, vaccinul declanșează o reacție imunologică, datorită căreia organismul își va reaminti despre virusul SARS-COV2 în momentul intrării în contact cu acesta.
Aceste trei tipuri de vaccinuri au fost achiziționate de Comisia Europeană și urmează a fi distribuite la începutul anului 2021. Cercetările în ceea ce privește imunitatea dobândită sugerează o administrare de minim 1- 2 doze de vaccin în funcție de firma producătoare pentru întărirea răspunsului imunologic si promit o eficiență de la 70- 95% împotriva infecției cu noul coronavirus.
Vaccinarea va fi gratuită și nu va fi obligatorie, Organizația Mondială a Sănătății mizând pe convingerea și câștigarea încrederii populației în acest sens odată cu o informare adecvată.
Cine va fi vaccinat?
Deși companiile farmaceutice ne asigură că pot genera 5,3 miliarde de doze de vaccin în anul 2021, în fazele inițiale ale distribuirii, numărul de doze de vaccin disponibil va fi limitat. Pentru a proteja personalul din sectoarele esențiale acestea se vor îndrepta către:
- personalul din domeniul sănătății;
- personalul din centre rezidențiale și medico- sociale;
- populația cu risc ridicat de evoluție severă în cazul infecției cu SARS-CoV2(boală cardiovasculară, diabet, boală pulmonară cronică etc.);
- personalul din alte domenii-cheie, esențiale bunei funcționări a societății (poliție, pompieri etc);
Cât timp vom fi protejați după vaccinare?
Cât timp ne protejează vaccinul anti-COVID 19 de o posibilă infecție nu se poate aprecia cu exactitate actualmente. Însă, datele colectate de la pacienții vindecați de SARS-COV2 sugerează o anumită protecție împotriva reinfectării. Cât de puternică este aceasta și cât durează sunt informații încă în curs de cercetare.
Ce reacții adverse pot apărea la administrarea vaccinului?
În funcție de frecvența de apariție s-au raportat ca fiind foarte frecvente durerile de cap, oboseala, febra, frisonul și durerea la locul de injectare. Mai puțin frecvente sunt greața, inflamația și edemul locului de administrare.
În perioada de graviditate sau de alăptare nu se recomandă administrarea vaccinului, nefiind actualmente suficiente date în ceea ce privește profilul de siguranță al produsului la aceste categorii de pacienți.
Persoanelor vaccinate le vor fi recomandate în continuare purtarea măștii, respectarea regulii de distanțare socială cât și măsurile de igienă personală. Astfel, se va lupta pe două căi pentru întreruperea lanțului de transmitere a infecției.
Vă recomandăm să vă informați din surse adecvate despre campaniile de vaccinare ce se vor pune în aplicare în zonele în care locuiți si să respectați în continuare recomandările Ministerului Sănătății. Din păcate virusul este încă printre noi, dar împreună îl vom învinge. Sosirea vaccinului ANTI COVID-19 va fi un instrument vital în acest proces.
Surse de informație:
https://vaccinare-covid.gov.ro/
Photo by Markus Winkler on Unsplash