Faimosul romancier Ionel Teodoreanu a definit femeia ca ,,o mătăsoasă victorie asupra biologiei’’.
Cu siguranță acesta nu se referea la sistemul cardiovascular al femeii, însă putem afirma că a avut dreptate.
Din punctul de vedere al anatomiei sistemului cardiovascular, diferența între femei și bărbați este dimensiunea inimii și a vaselor de sânge, care este substanțial mai mică în cazul reprezentatelor sexului frumos. Acest lucru ne-ar putea împinge să afirmăm că inima lucrează la fel în aceste două organisme identice pe dinăuntru. Însă nu am putea să ne înșelăm mai mult.
În primul rând, hormonii estrogeni sunt arma secretă a femeii împotriva bolii cardiace ischemice. Aceștia oferă o protecție superioară împotriva leziunilor aterosclerotice până la apariția menopauzei. Acesta e motivul pentru care incidența și prevalența bolii coronariene și infarctului miocardic acut sunt semnificativ mai scăzute la femei.
Dintre principalii factori de risc pentru bolile cardiovasculare, diabetul zaharat de tip 2 și HTA sunt mai frecvente la doamne. Spre deosebire de bărbați, unde efectele pe sistemul cardiovascular apar mai repede, la acestea trebuie să acționeze un timp mai îndelungat pentru a conduce la apariția unor patologii cardiace.
În ceea ce privește percepția simptomelor, durerea toracică este mai intensă la femei, însă în doar 50% din cazuri ea se asociază realmente cu prezența unor leziuni coronariene semnificative ( obstrucție a vasului coronarian >50%). Mult mai frecvent însă este datorată spasmului coronarian sau disfuncției microvasculare.
Odată cu trecerea timpului și cu instalarea menopauzei, riscul de dezvoltare a unei boli cardiovasculare este egal cu al bărbaților. În ciuda efectelor benefice ale estrogenilor, în post-menopauză nu este indicată terapia de substituție hormonală în prevenția primară sau secundară din cauza riscurilor asociate acesteia.
Și în ceea ce privește răspunsul la tratamentul cardiologic există diferențe între cele două sexe. Greutatea mai scăzută a femeilor conduce la un volum de distribuție mic care poate produce frecvente supradozaje. De asemenea, fluctuațiile hormonale modifică activitatea enzimelor catalizatoare, iar în cazul beta-blocantelor nivelurile plasmatice sunt mai crescute prin comparație cu cele ale bărbaților.
Considerând faptul că natura a fost protectoare cu inima femeii, îi suntem îndatorate în o ajuta. Fă mișcare zilnic și alege o dietă echilibrată pentru a avea cât mai mult timp o inimă sănătoasă.
Image credit: Rawpixel Ltd, CC BY 2.0