Cu toții știm sau cel puțin am auzit, de efectele nocive și consecințele periculoase pe care le are fumatul asupra sănătății, în special asupra inimii. Prin acțiunea sa directă, consumul de țigarete accelerează procesul de îngustare a arterelor inimii.
Când le vorbim pacienților despre factorii de risc, le explicăm riscul de evenimente cardiovasculare asociate cu aceștia. În cazul fumatului, acest risc este cu atât mai crescut cu cât debutul dependenței s-a produs mai precoce.
Sunt pacienți care se chinuie o viață întreagă și nu reușesc să se lase de fumat, în schimb alții renunță într-o zi. Mulți încearcă diverse tehnici de renunțare la fumat printre care și trecerea la țigaretele electronice, care promit că nu sunt atât de dăunătoare, că te ajută să fumezi mai puțin, iar astfel te vei îndrepta spre o viață SMOKE-FREE. Foarte frecvent acest lucru nu se întâmplă, deoarece se schimbă o dependență cu alta.
Am făcut oare un pas greșit când am efectuat schimbarea Vaping – țigarete tradiționale? – întreabă uneori pacienții….
Greșeala s-a produs când s-a inițiat acest obicei, dar încercând totuși să le comparăm pe cele două, studiile publicate în anul 2020 afirmă efecte dăunătoare similare între cele două, atât pe sistemul cardio-respirator cât și pe funcția musculară.
Atât țigaretele electronice, cât și cele tradiționale eliberează în organism nicotină, o substanță cu rol stimulant atât cerebral, prin eliberarea de dopamină care oferă plăcerea scurtă resimțită după consumul unei țigarete, dar mai ales cardiovascular.
Eliberarea nicotinei în sânge conduce la creșterea frecvenței cardiace, a contractilității miocardice, a tensiunii arteriale, produce vasoconstricție globală, inclusiv la nivel coronarian și tegumentar și crește rezistența la insulină, cu riscul dezvoltării diabetului zaharat de tip 2.
Rata de renunțare definitivă la fumat a pacienților care utilizează țigarete electronice, este extrem de modestă. Mai mult decât atât, pe lângă nicotină s-au regăsit cel puțin 22 de compuși toxici în țigaretele electronice analizate, numărul lor putând varia în plus sau în minus în funcție de firma producătoare.
În ciuda faptului că efectele pe termen lung ale acestor compuși sunt incomplet studiate, putem afirma că sunt implicați în apariția din ce în ce mai frecventă a pneumopatiilor la tineri.
În concluzie, indiferent de forma sub care este împachetat, fumatul este un obicei dăunător, cu riscuri foarte mari atât pe termen scurt, dar mai ales pe termen lung.
Dacă vă confruntați cu această problemă și vă doriți să renunțați la fumat, dar nu reușiți, nu ezitați să apelați la profesioniști. Această decizie va fi foarte apreciată de inima dumneavoastră.